Nationaal Bomenmuseum Gimborn, Doorn. 13 apr t/m 6 okt ’24

Expositie Beelden en Bomen, buitententoonstelling Doorn | 13 apr – 6 okt

Omschrijving:

In het Nationaal Bomenmuseum Gimborn in Doorn gaan de kunstwerken van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers een intrigerende dialoog aan met de natuur om hen heen. Er zijn beelden die lijken op te gaan in de natuur, alsof de maker zoekt naar paradijselijke harmonie. Er zijn er ook die met hun geometrische vormentaal laten zien: dit is niet gegroeid, maar gemaakt door een mens. Dit alles ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van dit feeërieke arboretum.

Periode: za 13 apr t/m zo 6 okt 2024.

“Mère des Pommes” is geïnspireerd op de uiterst zeldzame en erotische ‘Coco-de-mer’ uit de Seychellen. Zeevaarders ontdekten deze enorme cocosnoot drijvend op de oceaan en vandaar de naam. Ze dachten dat de boom op de zeebodem groeide. Coco de mer, zeekokosnoot. Pas in 1768 is de oorsprong ontdekt. De boom is familie van de palmboom en groeit op de eilanden van de Seychellen. Het verhaal gaat dat men dacht in het Hof van Eden gekomen te zijn. Vrouwelijke erotische vormen hingen zomaar aan de boom, het paradijs!

In de Betuwe, waar ik nu net woon, ligt het hart van de fruitteelt. Om de appel- en perenbomen te versterken, worden de jonge bomen geënt. De ‘ent’ bij de appelboom (en niet bij de perenboom!) geeft prachtige plastische verdikkingen en deden mij direct aan de Coco-de-mer denken, het grootste en bedreigde zaad ter wereld. 

Aan de onderzijde van de ent-knol zitten de wortels van de appelboom en daar vindt de ‘versmelting’ plaats, bij de vulva van de knol. Aan de bovenkant groeit de nieuwe sterke appelboom, uit de buik van de knol. 

Als bij de zeldzame palmboom op de Seychellen hangen de ‘Mère des Pommes’ in de boom. Rijpe appels aan de boom. De vrucht van uw schoot. De verboden appel.